Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Primera Division: Λάμπει ο Φαλκάο, παραπαίει η Μπιλμπάο

Μετά από τα 2 αφιερώματα που έκανε ο Jim για Serie A και Bundesliga, ήρθε η σειρά μου και η σειρά της Πριμέρα Ντιβιζιόν, δηλαδή το πρωτάθλημα της Ισπανίας.

Όπως σε όλα τα πρωταθλήματα, έτσι και στο συγκεκριμένο, υπάρχουν αρκετοί θετικοί και αρνητικοί πρωταγωνιστές, είτε πρόκειται για ομάδα είτε για παίκτη.

Τους χαρακτηριστικότερους τους είδατε στον τίτλο, υπάρχουν πολλοί άλλοι, όπως ο Μέσι, η Μπέτις, ο Ίσκο, η Βαλένθια, κ.ά.

Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε παρακάτω στα 4 επίπεδα της βαθμολογίας.


Κορυφή

Την κορυφή της βαθμολογίας δεν την ακολουθούν πλέον μόνο οι συνηθισμένοι 2, αλλά προστέθηκε πολύ δυναμικά και 3ος διεκδικητής που λέγεται Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η Μπαρτσελόνα, φαντάζει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση. Ο Βιλανόβα έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικό ξεκίνημα αφού η ομάδα έχει 14/15 νίκες και 1 ισοπαλία. Παίζει το συνηθισμένο passing game, ωστόσο παρουσιάζει μεγάλα κενά στην άμυνα λόγω έλλειψης των απαραίτητων προσώπων.

Ο Πουγιόλ είναι φανερό ότι δεν μπορεί να βγάλει πολλά συνεχόμενα 90λεπτα λόγω ηλικίας, ο Πικέ τραυματίζεται αρκετά συχνά, ενώ ο Μασεράνο και ο Σονγκ που παίζουν περιστασιακά δεν μπορούν. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας στόπερ. Μην ξεχάσω να αναφερθώ και σε αυτόν τον αστείο τερματοφύλακα που λέγεται Βαλντέζ, με τα παιδιαριώδη λάθη που κάνει. Εννοείται ότι θα πω πως ο Μέσι έσπασε το ρεκόρ του Μίλερ, δηλαδή τα 85 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος, φτάνοντας τα 86. Έως τώρα...

Δεύτερη είναι, η Ατλέτικο Μαδρίτης. Το οικοδόμημα του Σιμεόνε με πρωταγωνιστή τον κατά τη γνώμη μου κορυφαίο φορ αυτή τη στιγμή στο σύμπαν, τον Φαλκάο, παρουσιάζει μία εξαιρετική εικόνα στο γήπεδο, πολύ οργανωμένη, παίζει καλό ποδόσφαιρο και έχει μπει σφήνα στις 2 μεγάλες.

Η Ρεάλ 3η με διαφορά 11 βαθμών από την πρωτιά. Δεν είναι η Ρεάλ που βλέπαμε πέρυσι, επίσης με κενά αμυντικά, ενώ έχει κακό κλίμα στα αποδυτήρια. Άλλος κλαίγεται γιατί θέλει λεφτά, άλλος μαλώνει με τον Μουρίνιο και υποβιβάζεται δεύτερη ομάδα, κλπ. κλπ. Πιστεύω πως την 3αδα την έχει εξασφαλισμένη, αλλά ο τίτλος φαντάζει ουτοπία.

Ευρώπη

Απο 'κει και πέρα, υπάρχουν 7 ομάδες οι οποίες έχουν 4 βαθμούς διαφορά, ο 3ος με τον 10ο δηλαδή. 2 από αυτές είναι οι ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Primera.

Μιλάω για την Μάλαγα και τη Μπέτις. Την 4η και την 5η της βαθμολογίας. Από τη μία η Μάλαγα, από την οποία πολλοί θα περίμεναν φέτος να παρουσιαστεί χάλια, λόγω των οικονομικών προβλήματων και των αποχωρήσεων παικτών. Ωστόσο, τους έχει διαψεύσει όλους και παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, με φοβερούς μεσοεπιθετικούς (Ίσκο, Ελισέου) αλλά και φορ (Σαβιόλα, Σάντα Κρουζ).

Από την άλλη η Μπέτις, η οποία είναι απροσδόκητα εξαιρετική τη φετινή σεζόν, αφού ποιος θα περίμενε ότι θα ήταν από τα βασικά φαβορί γαι Ευρώπη στη μέση της σεζόν; Έχει νικήσει τη Ρεάλ, κοίταξε στα μάτια τη Μπάρτσα και έχει κάνει 8 νίκες φέτος. Πολύ καλά οργανωμένη ομάδα εντός γηπέδου, ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Μου αρέσει να βλέπω να ξεπετάγονται νέες ομάδες συνεχώς.

Έναν βαθμό πιο κάτω βρίσκουμε την περυσινή μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος. Η Λεβάντε συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, χωρίς το μεγάλο όνομα έχει φτιάξει ένα δεμένο σύνολο που το σέβονται όλοι. Και η Χετάφε από κάτω, τα ίδια. Πολύ καλό σύνολο, φαίνεται έτοιμη να παλέψει όσο μπορεί για να εξασφαλίσει την έξοδο στην Ευρώπη.

Την 8η θέση τη μοιράζονται 3 ομάδες, με 21 βαθμούς η καθεμία: Βαγιαδολίδ, Σοσιεδάδ, Βαλένθια. Η Βαγιαδολίδ έχει έναν εξαιρετικό σκόρερ, τον Μανούτσο (έπαιζε πριν λίγα χρόνια στον βάζελο), ο οποίος την έχει πάρει από το χέρι, ενώ η Σοσιεδάδ, είναι άλλη μια μικρομεσαία ομάδα, η οποία σιγά σιγά, σταδιακά, καθιερώνεται στην πρώτη κατηγορία.

Η Βαλένθια, αποτελεί τη μία από τις 3 δυσάρεστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Περιττό να πω ότι πρέπει να ανάψει λαμπάδα στον Σολδάδο, καθώς αν δεν είχε αυτό δεν θα ήταν όυτε στη 15αδα. Δεν έχει τόσο κακό ρόστερ, πιστεύω. Έχει ποιότητα. Πρόσφατα άλλαξε προπονητή, έδιωξε τον Πελεγκρίνο και πήρε τον Βαλβέρδε...

Η μέση της βαθμολογίας

Στην αμέσως πιο κάτω 3άδα βρίσκουμε και τις άλλες 2 πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος: Σεβίλλη, Μπιλμπάο. Ανάμεσά τους η Ράγιο Βαγιεκάνο.

Η Σεβίλλη παρουσιάζει πτωτική πορεία τα τελευταία 2-3 χρόνια, δεν είναι πια η κλασική Ευρωπαϊκή ομάδα και η βασική διεκδικήτρια της 3ης θέσης που είχαμε συνηθίσει. Χάλι μαύρο είναι.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο, από τον τελικό του Europa League και την Πανευρωπαϊκή αναγνώριση, στην απαξίωση και τη θέση νο13. Ένα σκέτο συνοθύλευμα είναι μέσα στο γήπεδο, με τους ταλαντούχους της (Γιορέντε, Μουνιαΐν, Σουσαέτα, κλπ.) να αναζητούν τη μεταγραφή και με τον Μπιέλσα να έχει χάσει τα αποδυτήρια, αποτελεί την πιο δυσάρεστη έκπληξη της Λίγκας. 

Η Ράγιο Βαγιεκάνο, είναι μία κρύο μία ζέστη. Έχει δυνατότητες, πάντως, συγκριτικά με πέρυσι που ήταν συνοθύλευμα.

14η και 15η θέση αντίστοιχα βρίσκουμε την Σαραγόσα και τη Θέλτα. Είναι δύο ομάδες που παλεύουν όλα τα παιχνίδια, που παρουσιάζουν ομοιογενές σύνολα, αλλά δυσκολεύονται να πάρουν αποτελέσματα, γι' αυτό και έχουν μείνει πίσω.

Υποβιβασμός

Πάμε και στα κάτω στρώματα. 

Οσασούνα και Μαγιόρκα είναι πολύ μέτριου επιπέδου ομάδες, και κατά τη γώμη μου δικαιότατα βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Τραγικές και οι δύο, βαρετά τα παιχνίδια τους.

Από κάτω και στη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκουμε 18η τη Γρανάδα, η οποία έχει επίθεση για γέλια και για κλάματα, αφού είναι η χειρότερη του πρωταθλήματος. Πιστεύω πάντως πως μπορεί, έστω και με το ζόρι να σωθεί.

Για τις ισόβαθμες τελευταίες Εσπανιόλ και Λα Κορούνια, τι να πει κανείς. Ειδικά για τη δεύτερη. Η οποία έχει άμυνα χειρότερη και από αυτή του ΆΡΗ κα τρώει τα γκολ για πλάκα. Η Εσπανιόλ άλλαξε προπονητή μετά από χρόνια, αλλά δε νομίζω να βελτιωθεί και είναι κρίμα, για μία ομάδα που παρουσιάζοντνα εξαιρετική τα προηγούμενα χρόνια...


Αυτά, για το Ισπανικό πρωτάθλημα. Περιμένουμε τα επόμενα ματς...

0 σχόλια: